Изявлението идва след нападения с дронове срещу бази и летища

САЩ не насърчават Украйна да извършва удари в Русия. Това заяви представител на американската дипломация след нападения с дронове срещу бази и летища в Русия, за които има съмнения, че са дошли от Киев, предадоха световните агенции.

Украйна порази руска военна база край Курск

„Ние не позволяваме на Украйна да организира удари отвъд нейните граници. Ние не насърчаваме Украйна да предприема удари отвъд нейните граници”, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

„Всичко, което ние правим, всичко, което светът прави, за да подкрепи Украйна, е в подкрепа на Украйна”, добави той.

„Ние предоставяме оръжия на Украйна, нещо, от което тя има нужда, за да бъдат използвани те на нейната суверенна територия, на украинската територия, за да се противопостави тя на руския агресор”, подчерта Прайс.

Зеленски посети Донбас близо до фронтовата линия

Той обаче не приписа ударите на Киев, който пък не е поел отговорност за тях.

Експерти мислят, че Украйна е проникнала в руското въздушно пространство с дронове, датиращи от съветската епоха, а не с помощта на военната помощ в размер на милиарди долари, предоставена ѝ от западните сили от началото на руската инвазия в страната.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА