Предложението беше гласувано на първо чете в парламента

Възможност за втора дата за явяване на матура. Тя ще бъде за зрелостниците, които са изпуснали първата, или са изкарали оценка, която не ми харесва. Предложението е на омбудсмана и вече беше гласувано на първо четене в Народното събрание. Ако промяната в образователния закон бъде приета и на второ четене, това означава, че зрелостниците ще могат да се явят още един път на изпит по същия предмет, ако не са доволни от оценката си. Предложението е това да става в същата календарна година или до 1 година след изпита. Оценката от първата матура обаче ще остане в дипломата, а за втората, ако е по-добра, ще има специално удостоверение.

Омбудсманът предлага шанс за повторно явяване на матура

Половин година преди да се явят на матура, зрелостниците може да получат нов шанс. Според Виктория Висарионова, която е дванадесетокласничка в 119-о СУ "Акад. Михаил Арнаудов", тази възможност е чудесна.

След множество жалби от родители и зрелостници, омбудсманът на Републиката направи предложение - оценката от матурите да има възможност да бъде повишена с втора дата на матурата. Причината е, че изкараната лоша оценка означава и по-малък шанс за вход в желаната специалност и университет.

Отличник с двигателни проблеми може да остане без диплома за средно образование

„Сега матурата буквално залепва за теб и колкото и пъти да кандидатстваш, ти винаги ще получаваш един и същи резултат заради това, че не си се справил добре в един ден, в който си можел да се явиш”, каза Диана Ковачева.

След няколко месеца на Тони, Виктория и съучениците им предстои да се явят на матура. А промяната може да влезе в сила още за техния випуск. Виктория се опасява, че предложението може да доведе и до хаос сред учениците.  „Тъй като втората дата е в края на август, а тогава остават само 3-то и 4-то класиране, така че местата в университетите ще бъдат силно ограничени”, казва зрелостничката.

Диян Стаматов: Нищо не се случва в образованието през последната една година

Идеята е добра, но трябва да се обмисли по-внимателно, смята  Стоян Димитров. Той е заместник-директор в столичното 119-о училище. „Ако даденото дете се притесни и заради това не може да си реши задачите, да може да му се даде втори шанс, но защо трябва да чакаме чак до есента, при положение, че това може да се направи преди изпитите на ВУЗ-овете”, каза той. Все пак според Димитров вторият опит може да увеличи шансовете за по-добър успех.

При вход в университетите би се използвала по-добрата от двете оценки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.