Това заяви съветникът на финансовия министър в "Здравей, България"

Коментира се пакет от антиинфлационни мерки. Има създадена работна група за това. Най-важното е да спазим препоръките на МВФ, тоест тези мерки да бъдат правилно таргетирани спрямо уязвимите групи. Това заяви в студиото на „Здравей, България” съветникът на финансовия министър Любомир Каримански в коментар на идеята да се отпуснат 172 милиона лева под формата на пакет от антиинфлационни мерки.  

По думите му в рамките на две седмици трябва да има решение по този въпрос. „Става дума за подпомагане на хората за пътуванията с градския транспорт. Мисли се и за подпомагане за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на домакинствата във връзка с енергийната криза”, подчерта той.

Той прогнозира, че през тази година инфлацията ще бъде под 10 процента. „Смятам, че увеличаването на лихвените проценти от БНБ и кредитните институции, ще намали леко потреблението и този хъс към ипотечните кредити, който се наблюдава в момента. Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем свидетели на поетапно намаляване на инфлацията”.

Каримански коментира и увеличаването на минималната работна заплата. „Проблемът е много комплексен. Да, има нужда от увеличаване на минималната заплата. Вероятно сумата от 780 лева отговаря на увеличаването за цялата 2022 година. Ако погледнем целогодишното повишение – то е малко над ръста на инфлацията за миналата година. Но трябва да приложим адекватна формула и към българския бизнес. Тоест да съблюдаваме ръста на икономиката с увеличаването на минималната работна заплата. Има дисбаланс. Защото не наблюдаваме чак такъв ръст на икономиката през последните няколко месеца”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.