Очаква се поевтиняването през февруари да е с около 20%

Спад на цената на природния газ през февруари. Това е прогнозата на изпълнителния директор на „Булгаргаз”. Очаква се поевтиняването да е с около 20%.

В момента през януари цената на мегаватчас е 190 лева. Според Деница Златева е възможно през февруари да има поевтиняване до стойностите от декември. Така цената ще бъде около 150 лева. А „Продължаваме промяната” и ГЕРБ не пропуснаха да влязат в спор при кое управление цената е била по-ниска.

В началото на следващата седмица „Булгаргаз” ще внесе заявлението си за цена на газа през февруари. Очакванията са то да е по-ниско спрямо сумата, която плащаме сега.

„Надяваме се, ако следейки индексите и на газовите борси, през месец февруари „Булгаргаз” да предложи по-ниска цена на природния газ. Анализите към днешна дата показват, че такова намаление ще има. Очакваме цената за месец февруари да бъде по-ниска и да слезе на нивата около месец декември”, заяви Деница Златева – изпълнителен директор на „Булгаргаз”.

Деница Златева: Очакваме по-ниска цена на природния газ за февруари

Тя отново повтори, че договорът с турската фирма „Боташ” не ни задължава да купуваме газ. „Демократична България” и „Продължаваме промяната” се съмняват, че така ще се върнем към руския газ, но през Турция като посредник.

„Получаваме един дългосрочен достъп до терминалите за втечнен природен газ, до инфраструктурата, по същия начин, по който в рамките на миналата година три танкера бяха разтоварени на пристанищата за втечнен природен газ в Турция”, заяви Златева.

Въпреки очакваното намаление на цената, ГЕРБ и „Продължаваме промяната” отново влязоха в спор дали плащаме реалната стойност на природния газ.

„Българските потребители плащат с 40 лева над борсата. По време на нашето управление беше обратното”, каза Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната”.

„Не може да падне тази цена на 70 евро, защото трябва да се миксира с „Чирен”, обясни Делян Добрев от ГЕРБ.

Със или без политически  спорове, крайното решение е на КЕВР и то ще бъде взето на 1 февруари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.