Броят на заразените там продължава да расте

 Регионалният директор за Европа на Световната здравна организация Ханс Клуге заяви, че не вижда заплаха за европейския регион от епидемията от COVID-19 в Китай, но е необходима повече информация, съобщи Асошиейтед прес. Страната се бори с епидемия от коронавирус, след като в началото на декември облекчи ограниченията, свързани с провежданата дотогава от Пекин политика на „нулев COVID”.

90% от населението в китайската провинция Хенан е заразено с COVID-19

Междувременно няколко държави наложиха изисквания за тестване за коронавирус на пристигащите от Китай. Пекин заплаши, че ще предприеме ответни мерки срещу държавите, които изискват това. В тази връзка днес Китай преустанови издаването на визи за южнокорейци, които да идват в страната с цел туризъм или бизнес.

„Не е неоправдано страните да предприемат предпазни мерки за защита на населението си, докато очакваме по-подробна информация, която се споделя в публично достъпни бази данни'', каза Клуге.

Кои страни въвеждат COVID тестове за пътниците, идващи от Китай

Освен това Клуге посочи, че в Европа има увеличаване на случаите на заразяване с подварианта на COVID-19. Междувременно говорителка на СЗО съобщи, че на 27 януари организацията ще обсъди дали пандемията все още представлява извънредна ситуация в световен мащаб.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Пламен Йотински, БТА