Някои партии поставиха своите условия

Има ли шансове за подкрепа на мандата на БСП?

От ГЕРБ-СДС обявиха че няма как да подкрепят третия мандат на левицата. Но казват “да” за лидерски разговор.

“Нормално е да има лидерска среща, нормално е да се търсят точки на сближава там, където са различията.  Имаме решение на нашия конгрес, че няма как да влизаме в коалиционни взаимоотнош с БСП”, каза Даниел Митов.

От ПП не навлязоха в конкретика, но оценяват шансовете за кабинет като минимални.

Овчаров: БСП никога не е отричала, че частни фирми изнасят оръжие, може би недиректно, за Украйна

“Между различните мандати приоритетите и политиките на ПП са стояли през цялото време едни и същи.  Тов, че се сменят мандатите - нито политическите партии се сменят,  нито хората, нито приоритетите”, каза Кирил Петков. 

ДПС са готови да работят за излъчване на редовно правителство. Лидерът на партията - Мустафа Карадайъ, беше категоричен - ще отиде на лидерска среща. “Отдавна сме заявили - каквото зависи от нас,  ще положим усилия да има редовен кабинет”, коментира той. 

“Възраждане” поставиха условие срещу евентуална подкрепа за БСП.

БСП започва разговори с всички партии в парламента за съставяне на правителство

“Няма как да подкрепим един мандат, освен ако не получим подкрепа за основни политически линии, които чертаем.  На първо място желанието на “Възраждане” да проведем референдум за запазване на българския лев”, категоричен бе Костадин Костадинов.  

В намеренията за лидерска среща Христо Иванов от ДБ видя друго. “Изглежда по скоро ПР-ска опаковка да се прикрие че мандата изначално е обречен. Ние с БСП очевидно имаме не просто различия, а разширяващи се различия. Шансовете да окажем подкрепа на такова правителство само намаляват”, категоричен бе Иванов. 

Мира Баджева и Димитър Ганев: Отиваме на избори

Оптимисти за третия мандат остават от “Български възход”. “Разбира се, че ще отидем когато получим покана. Смятам, че винаги има такъв шанс и това е нашата дейност - на парламентарно представените партии - да направим възможното, важно е България да има правителство”, каза Янев. 

Ако и третият мандат не бъде изпълнен, в конституцията е разписано, че президентът разпуска Народното събрание и в срок до 2 месеца насрочва нови избори. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.