Пет месеца след голямото бедствие районът отново е в критична ситуация

Тежка техника разчиства деретата на реките в пострадалите от потопа карловски села. Вчера кметът на общината Емил Кабаиванов обяви частично бедствено положение в региона. А причината е свличането на насони от Средна гора.

Кошмарна и безсънна нощ изкараха жителите на Каравелово. Татяна и двете й деца живеят до реката.

„Не сме мигнали. Аз и двете ми деца се евакуирахме. Бяхме в съседния град в Сопот, в жилището на сестра ми. Там прекарахме нощта. Притеснени, защото знам какво е от първо лице. Преживяхме го на 2 септември”, разказва Татяна Тодорова.

„Не съм спала изобщо. Ставах няколко пъти с фенерчето да светя да видя нивото на реката”, каза Мария Танчева.

Проливният дъжд, който не спира да вали втори ден отново наводни дворовете на къщите и улиците. А реката за часове повиши нивото си и стигна критичния минимум от 60 сантиметра до преливане.

„Водата донесе пясък и нови наноси от Средна гора. Не мога да позволя да поставим отново на риск живота и имотите на хората в Каравелово и Богдан и затова предприемаме всички тези действия”, заяви Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово.

Местните жители твърдят, че до критичната ситуация се стигнало, тъй като речното корито не било почистено добре.

„Те почистват коритото, но всичко се слага отстрани на брега. Това нещо при една по-силна вълна то се свлича отново в коритото. За да е добре почистено, трябва да има бетонни стени и от двете страни на реката”, заяви Димитър Костов.

Малко след 09:00 часа тази сутрин тежка техника влезе в реката и започна да изгребва наносите от пясък, който водата влачи от Средна гора.

„Започваме от най-горния край на река Татъл дере, където има най-много наноси. Ще работим с две верижни багера и четири камиона, за да извозваме наносите”, заяви Николай Цветков, зам.-кмет на Община Карлово.

Най-рано през август и то ако бъде осигурено финансиране от държавата, може да започне цялостното изграждане на стоманобетонното корито на реката, която минава през Каравелово.

Тоновете пясък обаче не могат да бъдат премахнати, заяви земеделският министър. „Експертите казват, че няма практика да се чисти в гората такъв тип неща. Обсъждаме с кмета варианти. До вторник ще имаме някакви решения дали не може да се направят прагове някъде по горното течение, които като се утаява тази маса да се чисти след това”, подчерта земеделският министър Явор Гечев.

Четири са критичните места по течението на реката. Екоминистърът е разпоредил екипи на „Басейнова дирекция” денонощно да следят ситуацията.

„Те ще обикалят по притоците по цялата течение на реката и ще дежурят и събота и неделя, докато се вдигне частичното бедствено положение”, категорична е Росица Карамфилова, министър на околната среда и водите.

20 милиона лева е осигурила държава за отстраняване на щетите по инфраструктурата в карловските села.

„Над 8 милиона и половина. Те са за основен ремонт на пътища плюс водопроводите, които са по тези общински пътища. Освен това държавата отпусна още 12 милиона за възстановяване на инфраструктурата като 9 милиона са за възстановяване на мостове и други съоръжения”, заяви регионалният министър Иван Шишков.

По думите на регионалния министър възстановителните дейности  може да започнат най-рано през април, тъй като трябва да се извърви процедурата по обществените поръчки.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.