По данни на ООН Индия е дом на повече от 220 млн. детски булки

Повече от 2000 души са били арестувани в петък в отдалечения североизток на Индия след правителствена акция срещу незаконните детски бракове, съобщиха от полицията.

По данни на ООН Индия е дом на повече от 220 млн. детски булки, но през този век броят на детските сватби е намалял драстично.

Двуседмичната полицейска акция в щата Асам започна в петък, след като главният министър Химанта Бисва Сарма призова обществеността да помогне за премахването на "порочната практика".

ЕК: Ромите в България нямат доверие в полицията и правосъдието

Сарма заяви, че почти всяка осма жена в Асам започва да ражда деца, преди да навърши 18 години, което допринася за високата детска и майчина смъртност в щата.

Генералният директор на полицията на щата Джи Пи Сингх заяви, че през първия ден са арестувани 2044 души, включително 52 свещеници и юридически лица, които са ръководели бракосъчетания.

Сингх заяви, че в щата все още се сключват бракове с 12-годишни момичета, а полицията е установила общо 4074 случая.

Законната възраст за сключване на брак в Индия е 18 години, но милиони деца са принудени да сключват брак, когато са по-млади, особено в по-бедните селски райони.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС