"Един пациент може да търси симптом за ендокринна болест и да стигне до тумор", призна пулмологът

„Битува мнението, че белодробният карцином е едва ли не една присъда и на практика, човекът е обречен. Не е така. В последните години има подобрение по отношение на ранната диагностика и към излекуване. И в България има напредък, има и възможности за лечение”. Това заяви пулмологът д-р Петър Чипев в предаването „Пулс” по NOVA NEWS.

Той е категоричен, че дори и при по-късно диагностициране, ракът на белия дроб не е тази присъда, каквато хората са смятали в миналото. „В повечето неголеми градове дори една рентгенова снимка е достатъчна, за да се види, че има проблем. Рентгеновите снимки не са диагноза, но дават насока, която да сигнализира дори личния лекар. Той може да насочи пациента да се изследва на цветен скенер. С него може да се види дали промените, които се виждат на рентгена и симптомите на пациента вероятно може да насочват към подобно заболяване. Казвам – вероятно”, заяви пулмологът.

Проф. Алексей Савов: Ракът е генетично заболяване

Той призна, че по-сложните изследвания са само на определени места в България. „Редът е такъв – рентген, скенер, специалист белодробен или гръден хирург и от там – биопсия, диагноза и лечение при онколог”, заяви пулмологът.

Не винаги, когато има симптоми, заболяването е напреднало. „Има симптоми, свързани с растежа на тумора там, където се намира. Той може да променя локално тъканите, да води до образуване на повече секрети, кашлица, храчки. Понякога може да има разрушаване на кръвоносни съдове и кървене”, изброи някои от симпомите д-р Чипев.

Според него един пациент може да търси симптом за ендокринна болест и да стигне до тумор.

"Около 80-90% от случаите на рак на белите дробове са при пушачи. Цигарата, когато има тютюн, е вредна. Независимо дали го варим, печем или каквото и да е – тютюнът е вреден”, категоричен е  д-р Петър Чипев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.