Политическата обстановка в страната коментираха Калин Сърменов и Светлозар Желев

Новият министър на културата Найден Тодоров е доказан мениджър в културата. Досега толкова еднозначно приет министър не е имало. Това каза Светлозар Желев, книгоиздател и общественик, в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Актьорът и директор на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов каза, че това, от което имаме нужда е стратегия, но в държавата вече няма бюджет вече трета година. Той подчерта, че правителството на „Продължаваме промяната“ са намалили средствата за култура. Актьорът е на мнение, че е имало работеща система, а никой не е предложил по-добра такава. Сърменов сподели, че обществото е разделено и различията се „подклаждат“ допълнително. Той смята, че борбата е за ВНС.

Светлозар Желев: Културата ни прави българи

Желев е на мнение, че проблемът наистина е в липсата на стратегия и визия в сферата на културата. Той смята, че трябва да се започне работа по писане на такава стратегия, което за пореден път не се случва. Желев почерта, че винаги преди избори се дават обещания, че за културата ще се отдели 1% от БВП, а това не се случва. Книгоиздателят каза, че трябва да има национални центрове по отделните изкуства, за да може да се работи независимо от политическата обстановка.

Желев не е оптимист за стабилизирането на държавата след изборите на 2 април. Той смята, че и тогава няма да има работеща коалиция. Книгоиздателят е на мнение, че есента ще има нови избори, а това ще доведе до появата на нови политически субекти. Той изрази надежда, че ще има нови визии за бъдещето на страната. Желев подчерта, че в основата на развитието е културата като цивилизационен избор.

Актьорът каза, че държавата трябва да създаде условия и социална среда, за да имат желание хората да гласуват. Той изрази несъгласие с това хора, които не живеят в България да могат да определят бъдещето на хората в страната. Сърменов подчерта и казуса с образователния ценз.

Желев бе категоричен, че не трябва да се ограничават избирателните права на българите в чужбина. Той подчерта, че връщането на хартиената бюлетина е грешка, а гласуването трябва да е електронно.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.