13 цивилизации са живели заедно в района

След унищожителното земетресение, което разтърси южна Турция, провинция Хатай се оказа една от най-засегнатите. Тя е позната с културното и религиозното си многообразие. Немалко от това историческо наследство обаче е разрушено от земетресението. Екип на Дойче Веле разговаря с хора от региона. 

13 цивилизации са живели заедно в региона на Хатай. Гръцката, арменската, еврейската, алавитската, сунитската, в общи линии - всички. Когато отидете в центъра на град Антакия - можете да видите всички едни до други. Единият магазин е еврейски например, а другият е християнски. До тях има сунитски, алавитски. Тук имахме нещо като голяма мозайка от различни хора.

МЕСЕЦ СЛЕД ТРУСА: Спасиха женско куче и трите й новородени изпод развалините в Турция

Тази мозайка на мултикултурализма в античните градове на Хатай е разрушена от земетресенията. Източноправославната общност в селата Сарълар и Токачлъ се събира заедно в опит да излекува раните си.

Повече от две хиляди гръцки православни християни живеят в селата Сарълар и Токачлъ.

“Историческите артефакти тук са на 1700 години. Например джамията Хабиби Некар е тук от 1700-та година. Дворът ѝ е завършен по-късно. Дори той беше разрушен. Много сгради от културното наследство - църкви, синагоги, бяха разрушени. Други, които са в центъра на града също се срутиха или станаха неизползваеми”, казва местен.

Чудо в Антакия: Куче бе спасено след 23 дни под отломките на сграда

Сред загиналите е и Йомер Фарук Билгили, който е бил главният мюфтия на Хатай.

“Земетресенията засегнаха всички, без значение от културата им. Всички, които живеят в този квартал, в този град. В тази мъка няма раса, няма език. Тази болка е обща”, сподели Мурат Акджай, заместник-главен мюфтия на Хатай.

Лидерът на еврейската общност на Хатай Шаул Дженудиолу и съпругата му Туна Дженудиолу също загиват при земетресението. Малкото останали еврейски семейства в Хатай са отведени в Истанбул. Синагогата също е разрушена.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.