На този фон президентът обеща да защити депутатите, които подкрепят промените

Вандалско нападение беше извършено срещу канцеларията на председателя на консервативната партия "Републиканците" Ерик Сиоти, в очевиден опит да го принудят да блокира пенсионната реформа на Еманюел Макрон, предава БТА.

На този фон френският президент обеща да защити депутатите, изправени пред заплахи заради подкрепата си за неговия опит за увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Сиоти публикува в Туитър снимка на канцеларията си, намираща се в град Ница, чийто прозорец е бил разбит от хвърлен камък. Вандалите са надраскали и думите "вотът или камъкът", визирайки двата вота на недоверие на правителството, които трябва да бъдат гласувани днес в долната камара на парламента.

Други официални лица, които подкрепят пенсионната реформа, също съобщиха за вандализъм или опити за сплашване през последните дни.

В отговор Макрон е разговарял с председателите на двете камари на парламента. Той е заявил, че правителството е готово да вземе необходимите мерки за защитата им, съобщи президентството снощи.

Освен това президентът е изразил отново желанието си проектозакона "да достигне края на демократичния си път в контекст на уважение към всички".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА/ Асен Георгиев