Властите предприеха тази стъпка в опит да овладеят високата инфлация

Представиха платформата за проследяване на цените на основните хранителни продукти у нас. Министрите на икономиката и на земеделието показаха на потребителите как да сравняват цените и сами да си направят сметка къде определен продукт е най-изгоден. 

Предвидено е адресът на сайта да е foodprice.bg. Към интернет страницата ще има и бърза връзка през този на Министерството на икономиката и индустрията.

Държавният сайт е една от мерките срещу високите цени у нас.

В него търговските вериги ще могат доброволно да публикуват най-ниските цени на продуктите от малката потребителска кошница. В сайта ще могат да бъдат видени и средните стойности на продуктите от магазини в няколко европейски държави. Към момента обаче информационният портал съдържа само данни събрани от държавни институции.От кабинета се надяват през следващата седмица такава информация да получат и от търговски вериги.

В платформата ще могат да бъдат сравнявани етикетите на около 30 основни хранителни продукта. От изкупните цени на суровините, през вносните, до тези на щанда в магазина.

“Търговците ще могат да представят информация на седмична база, като те ще представят най-ниската цена за конкретната продуктова група, но без промоции”, обясни министърът на икономиката Никола Стоянов. 

Така вериги с годишен оборот над 30 млн. лева при желание ще подават информация към държавата.

“Един полезен инструмент за всяко правителство да следи за изкривяване на цените на пазара, защото всеки като вижда, че цената на едро пада, цената на дребно расте - със сигурност много лесно може да се види, че нещо не наред”, каза още министърът. 

Освен в страната - стойностите за 11 продукта ще могат да бъдат сравнявани и със 7 европейски държави - сред които Гърция, Франция и Германия.

“Данните се събират между 3 - 4 хранителни вериги и един два по-малки търговски обекти и средната цена, която е намерена е представен тук”, обясни Стоянов.

И докато държавата се бори с високите цени се оказа, че проблем с механизмите за контрол у нас има.

“Намираме ужасяващ дефицит на мерки, които може да прилагаме, дори да искаме да наложим таван на цените - правно основание няма за това”, посочи земеделският министър Явор Гечев. 

Затова кабинетът работи по законодателни промени, които да бъдат разгледани от 49-ото Народно събрание. Работна група ще работи върху закон за надценките, на база на който може да се сложи таван на надценките, но първо трябва да има приет закон от депутати, уточни Стоянов. 

В ефира на NOVA икономистът Георги Ангелов заяви, че трудно може да се докажат съмненията на договорки при търговските вериги. Освен, ако човек отвътре не потвърди това.

“Трудно се доказва картела. Преди години КЗК беше на ръба да накаже петролните фирми за картел, но накрая не можа да го докаже и така и не се стигна дотам. Обикновено някой вътре от картела трябва да „изпее”, каза Ангелов.

Направени са над 1000 проверки на търговски обекти, като до момента съставените актове за нарушения са за над милион и половина лева.

А санкциите за некоректните търговски ще са “имиджови”, посочи Стоянов. Тези търговци няма да могат да използват платформата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.