Местните очакват раждането на още бебета

Индия обяви, че женска, която е сред осемте гепарда, "командировани" от Намибия, е родила четири малки. Гепардчетата се появяват на бял свят десетилетия след като през 1952 г. видът им е обявен за изчезнал в страната, предаде Франс прес.  

Министърът на околната среда на Индия Бхупендер Ядав публикува в Туитър снимка и видео на малките гепарди, окачествявайки събитието като "съществено".

Премиерът Нарендра Моди също използва социалната мрежа, за да приветства "прекрасната новина".

Според съобщения в местни медии се очаква в скоро време да роди втора женска от пристигналите от Намибия гепарди, които бяха повторно въведени в Индия миналата
година. В началото на тази година още 12 гепарда пристигнаха от Южна Африка, за да попълнят първия "набор".

Гепарди отново тичат в парк в Индия след 70-годишно отсъствие (ВИДЕО)

Съобщението за раждането на четирите гепардчета идва няколко дни след смъртта на един от намибийските гепарди в Националния парк Куно - природен резерват на 320 километра южно от Делхи. Животното почина от бъбречна недостатъчност.

Азиатският гепард е обявен официално за изчезнал в Индия през 1952 г. Смята се, че махараджа Раманудж Пратап Сингх Део е убил последните три екземпляра, отчетени при преброяване в Индия в края на 40-те години на миналия век. Малък брой представители на този подвид, който някога е бродил из Близкия изток, Централна Азия и Индия, днес се срещат в Иран. Изчезването на гепарда в Индия се дължи главно на ловците, поблазнени от ценната му светлокафява козина с характерни петна, но също така и на загубата на местообитание.

Гепардът фигурира като "уязвим" в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN).

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: Елена Христова, БТА