Унгария, Полша и Словакия забраниха вноса на украинско зърно

Министерството на земеделието чака доклад за правните основания - възможно ли е България да наложи забрана за вноса на зърно от Украйна? Целта - да се избегне натрупването на големи количества в нашата страна, при това на по-ниски цени от родното производство. Тази мярка вече предприеха други държави от Европейския съюз - Унгария, Полша, а от днес и Словакия.

Европейската комисия критикува забраната за внос на зърно, плодове и зеленчуци от Украйна. Брюксел обяви, че не може държави-членки да формират сами търговска политика и затова подобни действия няма да бъдат толерирани. През март комисията осигури близо 60 млн. евро подпомагане за земеделските сектори на три от страните, които са засегнати от проблема с украинския свръхвнос - България, Румъния и Полша.

Днес говорителката на Европейската комисия обяви, че се обсъжда и втори пакет с помощи, но засега не е ясно за кои държави ще се отнася.

След серия от протести зърнопрозиводителите у нас поискаха България също да спре вноса на продукция от Украйна. „Земеделието на една част от Европа има нужда да бъде чуто, защото това, което се случва в момента, е унищожение за сектора”, заяви Радостина Жекова, зърнопроизводител.

ЕК критикува Полша и Унгария заради отказа им да внасят украинско зърно

Националната асоциация на зърнопроизводителите отчитат, че до момента загубите им само за слънчогледа са около 400 млн. евро. Посочват и че цената на украинското зърно е с около 30 % под себестойността на българското.

„Със забраната на Полша целият поток ще бъде насочен към Румъния и България”, категоричен е Илия Проданов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Затова настояват за спешни действия от страна на властите, за да имат време да реализират залежалата продукция. „Имаме около 1 млн. тона слънчоглед, 3 млн, тона пшеница. Това са огромни количества за капацитета на производство и внос”, подчерта Проданов.  

От Европейската комисия разкритикуваха самостоятелните действия на някои от страните членки. „Търговската политика е от изключителна компетентност на равнище Европейски съюз и решенията могат да се вземат на европейско ниво. Затова казваме, че едностранни действия не са възможни в рамките на общата търговска политика”, подчерта Мириам Ферер, говорител на ЕК.

Полша забранява и транзитното преминаване на зърно

Но увериха, че се обсъжда втори пакет от помощи за засегнатите страни. „Ние сме в контакт със съответните държави членки. Вече от известно време обсъждаме отражението на този увеличен внос от Украйна, а това засяга и България. Така че ще продължим да го правим и ще се опитаме да разберем в крайна сметка дали ще бъдат въведени някакви мерки, категорична е Ферер.

Ако до две седмици проблемът не бъде решен, зърнопроизводителите са готови да стигнат и по-далеч заедно с други държави, които търпят загуби от украинския внос. „Ние ще предприемем съвместни действия. Може да бъде и в Брюксел под формата на протест”, заяви Илия Проданов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.