"Традиционно внасяме плодове и зеленчуци от Гърция, от Турция, и при тях има леко повишение", обясни директорът на зеленчуковата борса

Българската продукция на пазарите ще е по-малко, заради нарасналите разходи и заради кризата. Това заяви изпълнителният директор на най-голямата зеленчукова борса в страната край пловдивското село Първомай Илия Гатев в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Вносът е постоянна величина, не мисля, че това ще се промени в бъдеще. Единствено, ако намерим по-ефективна помощ за нашите земеделски производители, тогава може да има тенденция. В тази криза, не мисля, че може да говорим за това. Традиционно внасяме плодове и зеленчуци от Гърция, от Турция, и при тях има леко повишение”, обясни Гатев.

Климатичните промени доведоха до нови вредители по овощните дървета

Поевтиняват оранжерийните домати с 0,6% - до 3,33 лв. за кг, краставиците, картофите. В същото време поскъпват бананите, ябълките, зелето и морковите. Между Великден и Гергьовден няма да има ново поевтиняване, цените ще останат стабилни. В рамките на месец поевтиняването е с повече от 20%, но на седмична база е по-малко, обясни Гатев. Според него е нормално цената на пресните картофи да е по-висока, защото сега излизат.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.