Северномакедонският министър-председател сравни начина на говорене на България за Северна Македония с това на Русия към Украйна

Ново напрежение по оста София-Скопие. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски сравни начина на говорене на България за Северна Македония с това на Русия към Украйна. Това предизвика буря от реакции у нас - от президента до депутатите.

Репликите се разменят на срещата на върха на Съвета на Европа. Там вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че Северна Македония системно потъпква правата на българите и има черни списъци на българи, които не се допускат в югозападната ни съседка. Това не се харесва на премиера Димитър Ковачевски и той контрира, че риториката на България към
Северна Македония наподобява тази на Русия към Украйна.

Напрежението между двете страни достигна нова връхна точка- президентът Стево Пендаровски призна за черните списъци за български граждани и политици. Той каза, че "не може да се прикриваш зад длъжността си и в същото време да защитаваш позиции, които нарушават обществената сигурност в Македония". И подчерта още, че "лицата, които имат териториални претенции, няма да влизат в Македония".

На четвъртата среща на върха на Съвета на Европа премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски разкритикува остро България. „Дискурсът, който България използва към Северна Македония, за съжаление е много подобен на дискурса, който използва Руската федерация към Украйна”, заяви Ковачевски.

Димитър Ковачевски: Наследниците на Гоце Делчев ще впишат сънародниците на Радев в Конституцията

В отговор президентът Румен Радев заяви, че ще отнеме време, докато югозападната ни съседка се нареди до демократичните страни. ”Северна Македония трябва да докаже, че е тръгнала по демократичния път. Че е държава, в която по българските клубове не се стрелят и не се палят, българите в тази държави не са подлагани на системен тормоз на физическо насилие и на режисирани съдебни процеси”, посочи президентът Радев.

Гневни на изказванията от Северна Македония, депутатите у нас призоваха България да вземе мерки.

„Можем да покажем, че България е държавата, която няма да позволи нейни граждани да бъдат бити, няма да позволи да бъде сравнявана с „най-вероломните агресори на нашето време“, посочи Георг Георгиев, ГЕРБ.

„Това е стара риторика, не е нова. Истината е, че Северна Македония съществува до голяма степен благодарение на България. Подобни изказвания са откровена провокация”, категоричен е Костадин Костадинов, „Възраждане”.

„Трябва да сме наясно, че в тази усложнена обстановка, руската и сръбската агентура правят всичко възможно, за да вбият клин в отношенията на ЕС и да попречат Северна Македония да влезе в Е”, посочи Атанас Атанасов, ПП-ДБ.

От БСП настояват Народното събрание да излезе с обща декларация, а в нея да бъде записано следното: „Че осъждаме подобни действия, че настояваме да се изпълняват условията по договора. Тези хора не са готови нито за ценностите, нито за морала на европейската общност”, подчерта Корнелия Нинова, БСП.

„Това е поредното доказателство, че многобройните отстъпки на дипломатическата сцена, не довеждат до постигане на желаните резултати”, категорична е Павела Митова, ИТН.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.