Към момента е арестуван два пъти – в Беларус и в София

Той е наш колега журналист, 12 години е учил и живял в САЩ. Беше пребит и арестуван по време на протестите пред сградата на Министерския съвет през 2020 г. - оттам излязоха брутални записи за побой на млади хора зад колоните на Министерски съвет през септември 2020 година. Съдът обяви арестът му за незаконен. Димитър Кенаров е известен с изключителните си документални разкази и статии, които излизат в престижни международни издания. Утре излиза книгата му „Диктатори, трактори и други приключения”. В предаването „На фокус” той разказа, че се върнал в България, защото иска да погледне на нея с нови очи. „Интересна е позицията на човек, който дълго е бил в чужбина, да се върне и да погледне собствения си регион”, каза Кенаров.

Софийски районен съд: Арестът на журналиста Димитър Кенаров е бил незаконен

Димитър Кенаров за впечатленията си от пътуването си в Украйна

Той разказа как от личен спомен е арестуван в Беларус и екстрадиран, защото написал история за трактор с фарсов поглед. „Понякога най-доброто място, за да откриеш една диктатура, е килията”, обясни той. В страната ползват трактори за полицейски функции, обясни той.

Към момента е арестуван два пъти – в Беларус и в София по време на протестите през 2020 г. Тук проблемът беше в съдебната система – едното дело, за незаконния арест, го спечелих. Другото дело за побоя върти се в съдебната система, връща се обратно.

По време на окупацията в Крим той е видял как хората гледат театър, макар и охранявани от войници.

Какви истории още разказа Димитър Кенаров – гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.