Мъжът е прал пари от името на най-големите престъпници в света

Мъж, издирван от Европол за пране на пари, е арестуван в Гърция  след дълго съвместно разследване на гръцките и нидерландските власти, пише гръцкият информационен сайт iEidiseis.

Петдесет и две годишният мъж е албанец с гръцко гражданство  и е обвинен, че е ръководил престъпна организация, събирала и разпределяла големи суми пари в Нидерландия предимно от трафик на наркотици, уточнява сайтът,

Разбиха мащабна международна мрежа за измами с криптовалута

Организацията ежедневно е прехвърляла пари чрез „подземна" банкова система, като използвала криптирани комуникации, съобщи сайтът. За период от около 10 месеца са изпрани общо 250 млн. евро.

При обиска на жилището на задържания на 31 май мъж в Гърция са иззети банкноти във валутата на различни държави – евро, швейцарски франк, дирхам от Обединените арабски емирства, щатски, канадски, австралийски долари, турски лири и др. Също така е конфискуван телефон, използван за криптирани разговори чрез специално приложение, както и два часовника на стойност 100 000 евро.

Според Европол мъжът е прал пари от името на най-големите престъпници в света. Арестуваният е изградил профил на съвестен граждани в Гърция, който има фирма за недвижими имоти, разполагаща с 13 апартамента недалеч от центъра на Атина, пише в. „Катимерини“.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Анна Нацариду, БТА