Те взимат всички важни решения

Според проучване на ООН, проведено в 57 държави, 45% от жените там нямат право да взимат решения за собствените си дела. Те нямат свобода в семейното планиране, здравеопазването и много други области. Причините обикновено са остарели патриархални традиции.

Архипелагът Биджаго край бреговете на Гинеа-Бисау никога не е бил напълно колонизиран и е запазил културата си непокътната. В племето Биджаго жените са глави на семейството. Те избират съпрузите си, наследяват имущество и имат икономическа самостоятелност. Всички важни решения на острова се взимат от тях – те определят религиозните церемонии, кога да сеят и прибират реколтата. 

Повече по темата гледайте във видеото.  То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:25 ч. и четвъртък от 14:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.