Според Кърби Русия получава от Иран материали, необходими за изграждане на завод за сглобяване на дронове

Белият дом заяви днес, че Русия изглежда задълбочава военното си сътрудничество с Иран и е получила стотици дронове камикадзе от Техеран, които използва за удари срещу Украйна, предаде Ройтерс.

Цитирайки разсекретена наскоро информация, Белият дом каза, че дроновете са били произведени в Иран и доставени през Каспийско море, а след това използвани от Русия срещу Украйна.

"Русия използва ирански безпилотни летателни апарати през последните седмици, за да нанася удари по Киев и да тероризира украинското население, а руско-иранското военно сътрудничество изглежда се задълбочава", посочи в изявление говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби.

Украинските ВВС са унищожили 29 от 31 дрона, насочени към Киев

"Обезпокоени сме също от това, че Русия работи с Иран за производството на ирански безпилотни летателни апарати в самата Русия", допълни говорителят.

Според Кърби САЩ разполагат с информация, че Русия получава от Иран материали, необходими за изграждане на завод за сглобяване на дронове, който може де заработи още в началото на следващата година.

"Разполагаме със сателитна снимка на планираното местоположение на завода за производство на дронове в руската специална икономическа зона "Алабуга", каза говорителят.

Русия и Иран взаимно се подкрепят, каза Кърби и добави, че Техеран иска да закупи военно оборудване на стойност милиарди долари от Москва, включително хеликоптери и радари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Алексей Маргоевски, БТА