Ние поискахме оставката на Сарафов преди тази на Гешев, заяви съпредседателят на ДБ

„Ако все пак нещата по отношение на съдебната реформа зациклят, ще си отидем. Или ще се случват нещата, или сваляме правителството и отиваме на избори”. Това заяви в предаването „На фокус” съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов. 

Преди това той коментира новия изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов и поисканите от Иван Гешев имунитети на политици. 

„Нов главен прокурор няма. Изпълняващ длъжността не е същото. Главният прокурор се избира от Пленума на ВСС, затова протестираме, това е влизане през задния вход”, каза Атанасов. 

„След взрива срещу кортежа на Гешев, поискахме оставката на Сарафов, преди тази на Гешев. И то не само заради изявлението му тогава, а заради много стари прегрешения. Този опит да се пробутва Сарафов няма да мине. А ако мине – много лошо за българското общество”, каза Атанасов.

„Новият ВСС трябва да избере новия главен прокурор”, заяви още Атанасов.

Освен това трябвало да се придвижат промени в Конституцията, която да определи правомощията на главния прокурор. Новият министър на правосъдието щял да внесе точка в дневния ред на Пленума на ВСС за преразглеждане на решението на Прокурорската колегия.

Славов: Пленумът на ВСС ще разгледа компетентността на органа за избора на Сарафов

„Видяхме как действаше Пленумът на ВСС за отстраняването на Гешев – там има едно контролирано мнозинство, което действа по разпореждане”, смята Атанасов.

Той каза, че от ПП-ДБ са поели „тежкия риск” да поемат управлението на страната, за да се прекрати политическата криза. „Трябва да се приемат редица закони, за Шенген, за преодоляване на кризата. Има изтекли мандати на органи в страната – над 20. Някои приключват втори мандат – това е абсурдно. Наясно сме, че може да понесем щети”, каза Атанасов.

Той коментира и поискания имунитет на Кирил Петков.

„Ние поискахме Парламентарната комисия. На мен ми беше интересно на какво основание е възобновено делото на Кирил Петков. Върнато без нито един аргумент. Очевидно става въпрос за политическа поръчка”, смята Атанасов.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.