Събитието се провежда на Еньовден

Навръх Еньовден в Троянския Балкан ще отбележат Празника на билките, планината и туризма. В местността “Айдушко сборище” за 18-и път троянци и гости на региона ще посрещнат празника в сърцето на Балкана, с уханието на летните билки в подножието на най-високия старопланински проход “Беклемето”.

Най-ароматните и лечебни индийски подправки (ГАЛЕРИЯ)

Традициите на Еньовден повеляват още в тъмната част на денонощието да се напълнят стомните с вода от планински извор при пълно мълчание. Вярва се, че “мълчаната” вода има магически свойства. Рано призори пък жените берат лечебни растения, с които приготвят различни цярове. На този ден се пророкува каква ще е годината.

В топлия сезон Стара планина се превръща в истинска съкровищница, в която познавачите на билки могат да заредят “домашната” си аптека за цялата година.

Празникът на билките, планината и туризма започва в 10 часа на 24 юни. Осигурени са безплатни автобуси от паркинга на Община Троян до местността “Айдушко сборище” по пътя към "Беклемето".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.