Според зам.-председателя на ГЕРБ трябва да има среща с ПП

Среща с ПП трябва да има. Формулата на управление, измислена до момента, не е изцяло работеща, а от ГЕРБ настояват за коалиционно споразумение с ясно разписани механизми. Това коментира в предаването „Здравей, България” зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

„Още в началото казахме на колегите от ПП и ДБ, че това, което предлагат, няма да сработи. Не напразно в демокрациите са измислени коалиционните формули. Коалициите не се създават, защото някакви хора много си допадат, а защото, когато се конструира парламентарно мнозинство, се разпределят отговорностите. Всеки да има мотив да брани мнозинството и да следва ясно разписани приоритети в това коалиционно споразумение”, каза Даниел Митов.

Кога ще се състои срещата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Той отхвърли обвиненията, че ГЕРБ са поели ангажимент за създаването на борд по назначенията, а всъщност такъв няма.

„Ние настояваме за подобен тип механизъм, за коалиционно споразумение, което ясно да разписва механизмите. Отначало им казахме, че ако няма такива механизми, няма как да се формира работещо мнозинство”, каза Митов.  

За седемте точки на ПП заместник-председателят на ГЕРБ коментира, че неговата партия може да измислят и 127 точки.

„Подобен тип точки се пишат съвместно, в коалиционен разговор. 1-2 седмици, месец – колкото е необходимо – толкова. Въпросът е да съдържа необходимите елементи, така че в крайна сметка да функционира правилно. Да има механизъм, през който се правят назначенията”, каза Митов.

Той даде за пример министъра на спорта. 

„Назначил за зам.-министър ръководителката на неговата дипломна работа, защото ѝ бил обещал. Това му е мотивът. Призовавам Денков да си влезе във функциите. Те започват да си правят, каквото си искат”, каза Митов.

„Казахме на колегите, че лакомията им за власт не бива да е толкова очевидна, че и за тях няма да е полезно да "преядат" с власт, защото бързо ще започнат да правят грешки и това ще си проличи. Ние виждаме само желание за завладяване на все повече позиции, без компетентност. Предлагат ни за областен управител на Варна дама, която няма никакви квалификации за това”, каза Митов.

Напрежение във властта: ПП-ДБ иска ГЕРБ-СДС да подпише декларация с условия (ОБЗОР)

Той продължи, че от ГЕРБ настояват на всички позиции да се назначават компетентни хора, с общо съгласие, защото после отговорността щели да я носят всички.

Относно обвиненията, че ГЕРБ гласува с „Възраждане”, той каза, че партията му никога не е влизала в договорки с тях.

„Те са самостоятелна политическа партия, която понякога гласува и с ПП, и с ДБ. Ако ще говорим, да сядат и да говорим. Много обичат да са жертва”, каза Митов.

От ГЕРБ продължават да настояват Димитър Радев да продължи с още един мандат като управител на БНБ.

„За мен той е най-адекватният управител. И е съвсем логично, човекът, свършил толкова много работа по подготовката за влизането ни в еврозоната, да продължи да управлява БНБ още един мандат”, каза Митов. Дали ПП имат алтернатива на Радев, той не знаел.

Даниел Митов коментира и последните събития в Русия. Според него това, което се случи, не е било неочаквано.

„Още преди 5 месеца говорихме за това, че частните военни компании започнаха да се роят, някои от олигарсите започнаха да си правят. В руската история, винаги когато се очертава загуба във война, която Русия е започнала, се получава това – смут в Русия. Хора с оръжие се връщат от фронта и насочват оръжието срещу собствените си управници. Не е за пръв път, историята се повтаря”, каза Митов. Според него това не е режисура, а естествен процес.  

„Пригожин беше изпратен на фронта, за да бъде убит и да бъдат избити неговите хора. Това беше замисълът. В Кремъл си дадоха сметка, че подобни частни военни компании може да се превърнат в огромен проблем след това. Има слухове, че руската армия е издавала позициите на „Вагнер” на украинците, за да бъдат обстрелвани. При оттеглянето на „Вагнер” от Бахмут пътят им за отстъпление беше миниран. Съмненията са, че е имало директна заповед от Министерството на отбраната за това”, коментира още Митов.

Борисов: Службите да следят процесите в Русия, случващото се е изключително опасно

След операцията на „Вагнер” си проличали две неща, смята Митов. „Едното е - още при започването на войната се видя слабостта на руската армия. А сега, при този бунт на Пригожин, си пролича и вътрешнополитическата слабост на Кремъл и това, че не владее ситуацията в страната. 25 000 главорези за часове овладяха Ростов на Дон”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ.

„Очевидно е, че частните военни компании са заплаха за Кремъл. Още преди бунта на Пригожин Путин издаде указ частните военни компании да подпишат договори с Министерството на отбраната и да минат под командването на министъра на отбраната. Пригожин отказа това. Не е ясно  дали Путин ще излезе по-силен от цялата работа. Сега си пролича слабостта му и на неговото обкръжение. Сигурен съм, че ще се появят други мераклии”, коментира Митов.

Гледайте повече във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.