45-ият американски президент е обвинен в държането им в негов имот

CNN разпространи аудиозапис от среща в Ню Джърси, на която се твърди, че 45-ият американски президент Доналд Тръмп обсъжда притежанието на секретни документи. Аудиозаписът е от интервю на Тръмп, дадено през юли 2021 г. в курорта "Бедминстър". Твърди се, че на мястото са присъствали писател, издател и двама от служителите на милиардера.

ИСТОРИЧЕСКО ЗАСЕДАНИЕ: Започна делото за федерални престъпления срещу Донал Тръмп (ОБЗОР)

Записът, който бе пуснат за първи път в ефира на предаването “Anderson Cooper 360” на CNN, съдържа детайли, които са важни доказателства по обвинението срещу Тръмп за неправилно боравене с класифицирана информация.

"Това са документите. Това беше направено от военните и ми беше предадено", казва Тръмп и добавя, че документът е класифициран.

"Вижте, като президент можех да ги разсекретя. Сега не мога, знаете, но това все още е тайна", казва допълва милиардерът.

"Сега имаме проблем", отговаря негов служител.

"Става интересно", коментира Тръмп.

Въпреки че това е последната реплика, включена в обвинителния акт, аудиозаписът, получен от CNN, съдържа и няколко допълнителни фрази от разговора:

Тръмп: "Толкова е готино! Вие вероятно не ми повярвахте, но сега ми вярвате".

Писателят: "Не, аз ви вярвах."

Тръмп: "Това е невероятно, нали?"

Писателят: "Не, те никога не са започвали война, която не искат".

Чуйте оригиналните записи: 

Тръмп и неговите помощници обсъждат и имейлите на Хилари Клинтън и Антъни Уайнър. 

"Хилъри щеше да разпечатва това през цялото време, нали знаете. Нейните лични имейли", казва служителят на Тръмп.

"Не, тя щеше да ги изпрати на Антъни Уайнър", отвръща Тръмп, визирайки бившия конгресмен от Демократическата партия. Репликата предизвиква смях в залата.

Тръмп: Голяма бъркотия в Русия, но внимавайте какво си пожелавате! Следващият може да бъде много по-лош

Припомняме, че става дума за скандала с Хилари Клинтън, докато тя беше държавен секретар. Вместо да си създаде електронна поща на домейна "state.gov", тя е използвала за служебна и за лична кореспонденция, пощата "hdr22@clintonemail.com". ФБР разследва цялата история и заключи, че Клинтън не е извършила нищо противозаконно. 

По-късно директорът на ФБР изпрати писмо до Конгреса, в което съобщи, че Бюрото е открило нови електронни писма, които може би имат отношение към предходното разследване. Смята се, че става дума за кореспонденция по делото срещу бившия конгресмен Антъни Уайнър. Той е женен за сътрудничка на Клинтън. Смята се, че част от имейлите, намерени от следователите, имат отношение към съпругата му и нейната работа за някогашната кандидатката на демократите за президент.

Тръмп: Свидетели сме на най-злата и отвратителна злоупотреба с власт в историята на САЩ

Изявленията на Тръмп на аудиозаписа, в които той казва: "Това са документите" и се позовава на нещо, което нарича "строго поверително", биха могли да оборят твърденията му, че не е държал никакви документи при себе си.

Преди седмици Тръмп заяви, че е невинен по 37 обвинения, свързани с предполагаемото неправилно боравене с класифицирани документи, съхранявани в неговия курорт "Мар-а-Лаго" в Палм Бийч, Флорида.

Говорителят на кампанията на Тръмп - Стивън Чънг, каза в изявление, че "аудиозаписът предоставя контекст, който за пореден път доказва, че милиардерът не е направил нищо нередно".

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: CNN