Вълна от възмущение обхвана страната след нападение срещу дома на кмета на Лей де Роз

Първа по-спокойна нощ във Франция от началото на бунтовете след убийството на 17-годишния Наел. Едва 157 души за арестувани, което е в пъти по-малко от задържаните в петък 1300. Призиви за мир отправиха футболистите от националния отбор, както и бабата на момчето, която заяви, че протестиращите използват името на нейния внук като претекст за насилие.

Ситуацията в страната действително се успокоява, но вълна от възмущение обхвана Франция след нападението срещу дома на кмета на Лей де Роз. През уикенда горяща кола се вряза в двора на къщата, пострадаха съпругата и едно от децата му. 150 общински сгради, от които 99 кметства са станали обект на атаки от началото на бунтовете. Днес кметове от цялата страна се събраха на протест, за да поискат възмездие, а утре, в Елисейския дворец, Еманюел Макрон посреща 220 кметове на пострадали от безредиците места.

Безредиците във Франция: Сълзотворен газ и улични битки в Марсилия

Граждани и общински служители се събраха пред кметството във френския град Персан, което беше атакувано заедно с други обществени сгради. Младежи опожариха местното полицейско управление и музикалната консерватория в града.

„Насилието от последните дни в цяла Франция е неприемливо. Републиката няма да се предаде, никой няма да се предаде. Ръководители, жители, служители няма да коленичат. Нека тези грешници го чуят и знаят, че омразата никога няма да надделее”, заяви  Валентен Ратиювил, кмет на Персан.

Убийството на Наел отвори стара рана за френското общество – тази за интеграцията на жителите от Северна Африка.

А президентът Еманюел Макрон поиска да започне щателна и дългосрочна работа за разбиране на причините, довели до тези събития. Особеност на бунтовете от последната седмица е ниската възрастова граница на извършителите на безредиците. В същото време, сметката за събиране на средства в подкрепа на семейството на полицая, стрелял по Наел, предизвика смесени чувства във Франция. Само за дни тя надхвърли сумата от 1 милион евро.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.