Ситуацията постепенно се нормализира, а задържаните в понеделник вечерта са около 20

След бунтовете във Франция, нощта срещу сряда премина по-спокойно. Ситуацията постепенно се нормализира, а задържаните снощи са около 20. Припомняме, че безредиците започнаха, след като полицай уби 17-годишно момче. Призиви за мир отправиха футболистите от националния отбор, както и бабата на убития, която заяви, че протестиращите използват името на нейния внук като претекст за насилие. Средната възраст на бунтуващите се е 17 години.

СЛЕД БУНТОВЕТЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ: Постепенно успокояване на обстановката

Междувременно друга тема предизвика полемика във Франция. Става дума за това, че преди четири дни започнаха апели и беше отворена дарителска сметка в помощ на семейството на Флориан - полицаят, който застреля 17-годишния Наел. Само за четири дни в нея са събрани над 1 милион евро. Повече от 50 хиляди души са дарили. Всъщност приятел на Ерик Земур беше причината тази сметка да бъде отворена. Земур е колоритното лице на последните президентски избори в страната. Той трябваше да бъде подкрепа и да подсили гласовете на Марин Люпен.

Безредиците във Франция: Сълзотворен газ и улични битки в Марсилия

Земур е представител на крайната десница с изключително крайни изказвания по отношение на расизма. В понеделник премиерът Елизабет Борн каза, че създаването на подобна сметка не помага на това ситуацията да се успокои.

Днес пък в Елисейския дворец Еманюел Макрон ще посрещне повече от 200 градоначалника, за да обсъдят щетите след безредиците. Над 150 обществени сгради са опожарени, а стотици магазини бяха разграбени.  От най-голямата работодателска федерация обявиха, че според първите сметки щетите, нанесени на бизнеса от размириците възлизат на над 1 милиард евро.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.