Пожари там бушуват вече пето денонощие

Хиляди туристи и местни жители бяха евакуирани от Родос заради пожара на гръцкия остров. В операцията се включи бреговата охрана, както и 30 частни лодки.

Огънят бушува вече пето денонощие, а силният вятър затруднява работата на пожарникарите. В гасенето се включиха и летателни машини, както и екипи от Словакия.

Според местните власти 19 000 души са били изведени от домовете им и хотелите на територията на острова. Като 3000 от тях са били превозени с лодки. Голяма част от евакуираните са настанени временно в училища и в спортни зали.

Редица автомобили бяха изпепелени, жертва на огъня станаха и диви животни. Пострадали хора няма. 

България изпрати пожарникари и техника в помощ на Гърция

На острова живеят близо 2500 българи. Ивелина Нанева, зам.-председател на Българската общност на остров Родос, подчерта, че няма информация за пострадали наши сънародници. 

"Всяка година има пожари на острова, но за първи път ситуацията излиза извън контрол", разказва Нанева. 

Снимка: БГНЕС

Метеоролозите предупреждават, че температурите в Гърция днес ще достигнат 45 градуса, което е сериозна предпоставка за възникването на пожари и в други части на страната.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook