Разнопосочни са мненията за пътя към еврочленство на Турция, обясни политологът

„Натрупването на голямо количество бежанци и мигранти в Турция се оказа проблем и в южната ни съседка. Недоволството върви заедно с нарастването на инфлацията. Допреди година сирийските бежанци имаха право на безплатна медицинска помощ”. Това заяви политологът Мариян Карагьозов от Института по Балканистика в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите му е увеличения мигрантски натиск към Европа, който минава основно през Турция. За първите 6 месеца на годината са спрени 87 000 бежанци.

Заловиха 58 нелегални мигранти в микробус на „Тракия”

„Има две тези по отношение на това дали Турция направи завой към Запада след срещата във Вилнюс. Първата теза е, че има завой – страната се стреми да получи бонуси от засилено сътрудничество със западните страни. Втората теза е, че няма реален порив, продължава да има блокирани глави, декларацията на Швеция за ускоряване на европреговорите не означава нищо, няма предоговаряне на митническите спогодби, няма реален напредък по визовите въпроси”, обясни Карагьозов.

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Весела Веселинова