Кухнята от насекоми става все по-популярна в Япония

В уютно кафене на една от оживените туристически улици в Токио менюто е повече от разнообразно. Гостите на заведението могат да опитат екзотични деликатеси като ризото с пържени хрупкави щурци, десерт от тофу, богато гарниран с гъсеници. Те могат да утолят жаждата си с ябълков сайдер с украса от бръмбари. "Беше вкусно", обясни клиентът Кацунори Таресава.

Макар нестандартно за нашите ширини, в Токио подобни неочаквани комбинации набират все по-голяма популярност. А желаещите да посетят заведението през уикенда, трудно намират свободна маса дори седмици напред.

Клиентът Такуми Яматото е благоразположен за подобна екзотика. "Забавно е да имаме такова голямо разнообразие от ястия - има както основни, така и много десерти", каза той.

Япония има богата кулинарна история и далеч нерядко насекомите са основна съставка в храната. Скакалци, копринени буби и оси традиционно се консумират в регионите без излаз на море, където месото и рибата са оскъдни. Това е практика, която се е наложила още по време на Втората световна война.

"В днешно време хората не са много запознати с яденето на насекоми. С този ресторант искахме да създадем място, където да могат да ги ядат свободно и без притеснения", каза Мичико Миура, управител на ресторанта.

Идеята за ресторанта изобщо не се ражда трудно - собственикът е добре познато лице в японската кулинария с развит бизнес за пакетирани храни. Сред продуктите на компанията се открояват над 60 вида лакомства с членестоноги. Селекцията включва както бисквитки със соя и скорпиони, така и сладки изкушения с тарантули.

"В Япония има традиция да се ядат насекоми като скакалци, но в последно време все повече развиваме фермите за щурци и брашнени червеи, които да са годни са ядене. По този начин разширяваме възможностите за безопасната им употреба", обясни Мичико Миура.

На щурците се гледа като на богат протеин и заместител на брашно. По подобен начин и други насекоми се оказват добра съставка за здравословна диета. Именно затова те набират все по-голяма популярност през последните години.

"Мисля, че е доста забавен експеримент - докато в началото външният вид е леко отблъскващ, когато опиташ, се превръщат в съвсем нормална храна", обясни управителят на ресторанта.

В доклад на ООН от 2021 г. се посочва, че с нарастването на населението, което специалисти изчисляват да достигне до 9.7 милиарда души през следващите 25 години, насекомите все повече ще навлязат в ежедневието на хората като основна съставка в ястията. Освен че са полезни, те придават и нов облик на кулинарията по цял свят. А и в Европа вече на все повече места можем да опитаме при желание коктейл с украшение от щурец или екзотичен вид бръмбар. 

Нестандартен десерт: Създадоха сладолед с вкус на щурци

Редактор: Весела Веселинова