На едно място ще бъдат комисиите, парламентарните групи и ръководството на парламента

Парламентът отново се мести в сградата на бившия партиен дом. Причината – основен ремонт на сградата на площад "Народно събрание".

Според прогнозата на управляващите ремонтът ще продължи поне 3 години. 

Преместването се очаква да се случи още от 1 септември, когато се връщат от лятната си ваканция. В първия работен ден след лятната ваканция, депутатите ще прекрачат прага не на жълтите павета, а в бившия партиен дом. Тук ги очаква новата зала „ Света София”, която беше ремонтирана и повече от две години стоя празна. Според председателя Росен Желязков преместването няма да струва допълнителни средства. 

През последния мандат на ГЕРБ народните представители заседаваха за кратко именно в тази зала, но с падането на последното правителство на Бойко Борисов и избора на 45-я парламент, се върнаха в старата сграда. Това по инициатива на "Има такъв народ". Аргументите тогава бяха, че медиите нямаха директен достъп до депутатите. Сега обещанието е, че такъв проблем няма да има.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В новата сграда депутатите ще имат възможност да работят от лаптопите си и да говорят от място. А за разлика от преди, журналистите ще имат достъп до народните представители. Освен пред самата Зала медиите ще имат директен достъп до депутатите и на входа, при трибунката за пресконференции.

"Тази сградата, знаете, че имаше и политическа и реална полемика, свързана с достъпа на медиите и журналистите. От гледна точка на провежданията на заседанията ще е много по-оптимално. На едно място ще бъдат комисиите, парламентарните групи и ръководството на парламента. А има и доста по-съвременни и добри условия за работа. Тук не става въпрос за комфорт или лукс, а за възможност да се работи в една по-достъпна среда. Знаем, че има доста сериозно поличитеско говорене по темата, още от преди години, от гледна точка на духът, който витае в тази сграда. Но ние считаме, че парламента с работата си трябва да променя атмосферата, а не атмосферата да влияе върху народните представители", посочи Росен Желязков, председател на НС. 

Според Желязков формациите в парламента са се обединили около промяната, като против са само от "Има такъв народ". Сега според председателя предстои да се намери място и за символичния надпис „ Съединението прави силата”

"За мен това е символ на комунизма. Те си искат старата сграда, за да си продължат далаверата, която си направиха. Сградата, доколкото знам, има нужда от ремонт на покрива, който не трае 3 години, може да го направят за един месец", заяви Тошко Йорданов.

Мести ли се отново парламентът в сградата на Партийния дом?