В цената на суровия петрол също се наблюдава намаление на цената - с 24%, допълни той

Има тенденция за намаляване на цените за едногодишен период. Спадът при повечето стоки е около 30% за 1 година. В цената на суровия петрол също се наблюдава намаление на цената - с 24%. От май насам обаче цената отново расте - с около 10 долара за барел. Това каза за "Твоят ден" Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса. 

Пшеницата поскъпна след изтеглянето на Русия от сделката с Украйна

По думите му през последния месец има поскъпване на маслодайния слънчоглед. "За 1 година във Франция обаче намаление от 40%. Има по-засилено производство от Русия и други държави в Европа, потреблението е почти константна величина. Малко се спекулираше със зърнената сделка, тя засегна най-вече пшеницата. Има трайна тенденция за намаление с около 26% в едногодишен период. Имаше моментни пикове за няколко дни или седмици, вследствие на слухове, че цената ще расте. В последните 10 дни цената отново върви надолу", обобщи той.

високите цени на борсите се дължат на спекулативни продажби и покупки, влияещи се от геополитически и климатични фактори. "При олиото няма място за паника, защото реколтата от слънчоглед е добра. За година цената на олиото е намаляла с 30%.  Пазарът на царевицата се определя от Щатите. Спадът е 27-29% на годишна база", разкри Симов.