По-късно днес ще стане ясно кой ще го смени

В системата на МВР „заваляха” първите оставки на директори на областните служби. Вчера 15 от тях бяха повикани на разговори във ведомството и им беше предложено доброволно да напуснат. Ден след тези разговори с министър Калин Стоянов от поста си се оттегли началникът на ОДМВР - Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Тихомир Безлов: В последните 30 г. след политическа промяна следва и кадрова в МВР

Директорът на МВР-Бургас напуска не само поста си, но и системата на МВР. Все още не е обявил мотивите си за това. Той е на длъжността от 2015 г., с едногодишно прекъсване, когато ръководеше Жандармерията в Бургас. По-късно през деня се очаква да бъде оповестено кой ще застане начело на Дирекцията. По неофициална информация неговият заместник - комисар Емил Павлов, ще бъде негов приемник.

ЧИСТКА В МВР? Над 15 директори са помолени да напуснат

"Това е мое решение. След проведения вчера разговор с министерството, с ръководството на Министерството на вътрешните работи. Единствено и то не лична обида, мога да изразя мнение, че беше коментирано, че в бургаската дирекция смяната е продиктувана от резултати. Отдавна полицейската работа не е индивидуална. Тя е плод на колективен труд, който накрая, след като се обединят усилията на различните звена в една областна дирекция води до успех и твърдения за слаби резултати и по-скоро бих казала, че едно такова твърдение е обида за служителите, за служителите на областната дирекция, които постигат тези резултати", заяви старши комисар Калоян Калоянов, бивш директор на ОД МВР-Бургас.

Не пожела да коментира дали оставката му е по политически причини, въпреки, че срещата е била с политическото ръководство на МВР. 

"В началото бях много ясен, че след като не чух и дума за резултати, останалата част от разговора няма да коментирам", заяви той. 

По време на годините, в които бившият вече директор оглавяваше областната дирекция на МВР в Бургас, той и колегите му трябваше да се справят със засиления мигрантски натиск на турско-българската граница. Преди почти година бургаски полицаи загинаха, прегазени от автобус със нелегални мигранти, докато се опитваха да го спрат. Униформените отговарят за охраната на туристическия сезон по Южното Черноморие. Бургаската полиция бе сред първите заловили и конфискували автомобили на пияни водачи.

Затова днес, преди да напусне сградата на полицията е събрал бившите си вече колеги. "Събрах ги и им пожелах три неща. Здраве, сили и много търпение, тъй като считам, че от трите неща ще им трябва много", заяви още Калоянов.