Припомнете си филма, с който актрисата дебютира на големия екран

Годината е 2017. Едно 20-годишно момиче в България прави първите си стъпки като актриса и не подозира, че само след няколко години ще върви по червения килим на наградите "Оскар" в красива дизайнерска рокля – като онези холивудски звезди, на които се възхищава. Момичето се казва Мария Бакалова и днес може да се похвали с най-успешната кариера на българска актриса. 

Днес обаче няма да обръщаме поглед към Мария от 2023 г., а ще ви запознаем с Мария от 2017 г. и нейната първа главна роля. Филмът е български и се казва "Трансгресия" – може да го откриете в богатата Видеотека VOD – част от ТВ платформата на EON

Всеки истински фен на работата на актрисата трябва да го изгледа, защото именно там тя демонстрира за пръв път големия си потенциал пред камерата. Тя е просто Мария, която следва най-голямата си страст - киното.

Режисьорът на лентата Вал Тодоров снима драмата с Бакалова в главната роля, когато тя е все още студентка по актьорско майсторство в НАТФИЗ. Както съдбовната роля на Тутар от филма "Борат 2", който ѝ донесе световна слава, така и първата главна роля на Бакалова в българска продукция се отличава с нестандартност и излизане извън нормата. И там е предизвикателна, но по различен начин. Изглежда именно скандалното и различното е билетът към успеха за Мария Бакалова. 

Според създателите на филма, "Трансгресия" е може би първият опит за кардинална нелинейност на разказа в българското игрално кино. "Структурно филмът напомня заглавия като "21 грама" на Алехандро Гонсалес Иняриту, "2046" на Уонг Карвай и "Мълхоланд Драйв" на Дейвид Линч. От самото начало всяка сцена е свързана към следващата не хронологично и в причинно следствен ред, а чисто асоциативно, така както работи човешката памет. Асоциациите може да са зрителни, музикални или вербални, но винаги органично следват потока на съзнанието на главната героиня." – гласи описанието на лентата във Facebook страницата на "Трансгресия". 

 

Във филма Мария Бакалова влиза в образа на 18-годишната Яна, която, подведена от водещите, изповядва в телевизионно токшоу необичайната си любовна афера със застаряващия рок музикант Стоил. Скандалът е неизбежен - изповедта на Яна се приема като самопризнание в съда на обществено мнение. Необичайната двойка се оказва преследвана в буквален и преносен смисъл след шокиращите признания. 

Филмът ни въвлича в дива вихрушка от спомените на Яна – щури купони, абитуриентски бал, рокерски мотосъбор, Джулая на морето, споделени татуировки и сексуално експериментиране. Сблъсква ни с живота на различни субкултури в България, за коите знаем, но които надали сме анализирали в дълбочина. Създателите на "Трансгресия" го определят като филм за връзките – "свободни и наложени, буквални и метафорични, словесни и музикални, истински и измислени, генетични, сексуални или просто сънувани."

Специалната видеотека на EON ви предоставя възможността да гледате "Трансгресия" по най-удобния за вас начин.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM тук

За участието си в провокативната, експериментална и силно табуизирана лента, Бакалова се записва на редовен кастинг и впечатлява режисьора и целия екип с необичайните си творчески и човешки качества, разквазва Вал Тодоров пред БНР. 

Това са качествата, които ѝ донасят и световното признание отвъд границите на България след това. Историята на талантливата ни актриса доказва, че носиш ли нещо рядко и специално в себе си и готов ли си да го покажеш, то рано или късно ще бъде разпознато и оценено.

Внушителна видеотека в удобно за вас време с VOD:
Просто натиснете VOD – част от абонаментите пакети на EON, на вашето дистанционно. Можете да търсите, преглеждате и подреждате заглавията според вашите интереси и предпочитания. Те са удобно разпределени в отделни жанрове. Каталогът се обновява непрекъснато, така че никога няма да скучаете. Филмовото удоволствие е гарантирано!