Местните нямат достъп до профилирани специалисти и апаратура.

Български кардиолози преглеждат безплатно наши сънародници, живеещи в област Мала Преспа. Изследванията се осъществяват с мобилна лаборатория начело с кардиолога проф. д-р Иво Петров.

Педиатри в столична болница преглеждат безплатно деца

Оказва се, че единственото лечебно заведение в село Пустец обслужва над 2000 души, но на тяхно разположение има само двама общопрактикуващи лекари. Така местните нямат достъп до профилирани специалисти и апаратура.

"По време на разговор с колеги, специално с д-р Врабевски и Софика Мале, възникна идеята да бъдем от полза на нашите сънародници, които се намират в относително отдалечен край от сегашните предели на България. Всъщност това са хора останали от бившите български земи, голяма част от тях са запазили българското си самосъзнание", Димитри Никола, председател на Дружество за българо-албанско приятелство. 

"Самата идея да дойда в България се породи през 2000 г. По онова време държавата обръщаше внимание на студентите, нещо, което чувам, че в момента го няма", посочи Софика Мале от Фондация "Българска памет".