На място пристигна и транспортният министър Георги Гвоздейков

Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура” вече има лиценз като пристанищен оператор на нефтеното пристанище „Росенец”. Това заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков. Според решението на Министерския съвет концесионният договор на „Лукойл-Бургас” е прекратен, считано от 15 август.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Оттук нататък, в следващите три месеца, предстои да бъде изработен анализ, съвместно със службите за сигурност, Агенция „Митници”, „Гранична полиция”, който е свързан със сигурността на обекта”, обясни още министърът.

Ще се търси споразумение на данъчния склад, който не е обект на концесията и ще трябва да се използва съвместно от „Лукойл” и държавата. „Складовата база е собственост на „Лукойл” и не е предмет на концесията. С разговори и процедури с Агенция „Митници” ще се уточни как ще се осъществява контролът оттук нататък от Агенция „Митници”, уточни Гвоздейков.

Започна процедурата по прехвърляне на “Росенец” към държавата

Държавата не дължала обезщетения заради предсрочно прекратената концесия. „При така стеклите се обстоятелства, държавата не дължи обезщетения. Ние не можем да нарушаваме европейския регламент и приетия закон от Народното събрание”, заяви транспортният министър.

Прекратяването на концесията и прехвърлянето на управлението на терминала към държавата нямало да доведе до сътресения на пазара на горивата у нас. „Петролният пазар е отворен и по никакъв начин цените на горивата в България не се влияят от това, което се случва в момента. Има и други възможности за доставка на суров петрол, работи се и в тази посока”, каза още Гвоздейков.

Назначената от министъра приемателна комисия за терминал „Росенец” ще приключи работата си много по-бързо от предвидените 30 дни.

Гвоздейков: Смених ръководството на БДЖ заради резултатите и безхаберието

Относно жп линията Костенец-Септември, Гвоздейков каза, че ще се работи в посока прекратяване на порочните практики. „Никой няма да ни търпи повече с това, което правим и с тези лоши резултати”, заяви министърът. 

„Очаквам следващата седмица да се срещна с европейската прокуратура. В момента те проверяват изпълнителя. Бих искал да се запозная детайлно със ситуацията, да знаем оттук нататък какво да очакваме, защото към момента проверки от страна Европейската прокуратура към МТ и НКЖИ няма. Затова другата седмица бих искал да получа по-детайлна информация, за да направя оттук нататък някакъв план за действие”, каза Гвоздейков.