Вътрешният министър коментира и реакцията на Президентството за искането за отстраняване на главния секретар на МВР

МВР е запознато с връщането на бизнесмена Васил Божков у нас и ще си изпълни задълженията по закон. Той ще бъде посрещнат, приведен при прокурор, където ще му бъдат повдигнати обвинения и ще бъде задържан. Това заяви по време на брифинг министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той присъства на откриването на плоча в памет на убитите, от автобус с мигранти в Бургас. 

Откриха плоча в памет на полицаите, убити от автобус с мигранти в Бургас (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Днес отдаваме почит на двама доблестни служители на МВР, които изгубиха живота си, докато изпълняваха служебните си задължения. 2022 г. е най-трагична и мрачна в историята на вътрешното министерство. Грешки има и то от много хора. Неправилна комуникация и организация на дейността на всички ангажирани структури в борбата с нелегалната миграция. Ситуацията и към момента е изключително динамична. Само за последното денонощие имаме около 800 незаконни опита за преминаване на българката граница. В страната са задържани 80 бежанци. Правим всичко, което зависи от нас. Има много командировани служители. Опитвам да направя промяна”, обясни Стоянов.

Коментар по темата направи и бившия вътрешен министър Иван Демерджиев. 

„Смъртта на двама достойни български полицаи не бива да се ползва за политически цели. Дори не бях поканен да дойда. Реших го сам, за да почета паметта им, не за да правя политически изказвания. За съжаление смъртта им се използва, за да се реализира сценария от онзи запис, който изтече в публичното пространство, използва се за да се оправдае безпрецедентната чистка в МВР”, каза той.  

Васил Божков: Прибирам се в България (СНИМКА)

Вътрешният министър коментира и реакцията на Президентството за искането за отстраняване на главния секретар на МВР.

„Все още нямаме официален отговор от страна на Радев. От позицията, която видях вчера от Президентството, оставам с убеждението, че той ще реши, без да вземе под внимание всички случаи, които конкретно съм изброил в мотивираното искане до него. Става въпрос за случаи, при които има допуснати множество пропуски от страна на професионалното ръководство, в резултат на което са нарушени координацията, контролът и организацията на всички служби. Това са пропуски, които, ако не бяха допуснати, може би днес нямаше да сме тук заради загиналите полицаи, убиецът на Димитър от Цалапица щеше да е там, където му е мястото, а убитият психолог от София щеше да е жив”, каза още той. Стоянов отказа да коментира има ли напредък по разследването на убийството на Алексей Петров.

На въпрос необходима ли е била толкова сериозна охрана за мача между „Левски” и „Айнтрахт”, министърът каза следното:

„Абсолютно навременна и адекватна охрана от страна на МВР. Вчера имаше няколко масови мероприятия. Имаше информация, че е възможно да възникнат стълкновения между двете агитки и затова се презастраховахме”.