"Реформата е нужна", категоричен е Виктор Минчев

"Либерализацията на пазара за битовите потребители на електричество трябва да се случи постепенно, за да не останат потърпевши най-уязвимите потребители. Тя е неотложна". Това заяви Ремина Алексиева от Център за изследване на демокрацията в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Енергийното министерство иска по-скъп ток при по-високо потребление

По думите на енергийния експерт Виктор Минчев и в момента може да си сменим търговеца на ток. Либерализация означава по-скоро КЕВР да спре да определя цената на битовите потребители. Според него тази реформа е необходима, тя ще даде възможност на всеки да сложи соларен панел на покрива и да бъде по-независим.

В отговор Алексиева изтъкна, че липсва защита на енергийно бедните. „Този фонд за електроенергийната система може да отиде в подкрепа на хората, които са енергийно бедни”, смята тя. Според Алексиева от Министерството на енергетиката предлагат сериозни промени, с които планират да либерализират пазара на едро. Ако промените влязат в сила, търговците на ток ще купуват електроенергия на цена, която няма да бъде регулирана – това отваря врата за порочни практики и неразумно пазарно поведение.

Денков: Токът няма да поскъпне до средата на 2024 г.