Специалисти се пошегуваха, че това е като своеобразна лична карта

В Италия чипират пармезана, след недоволство от бранша от много ментета в магазинната мрежа. Първите партиди на пити сирене, с миниатюрно електронно устройство в тях, вече са на пазара.

Няколко големи производители обявиха, че са тествали технологията през изминалата година върху повече от 100 хиляди отлежали сирена. В кората се имплантират устройства, които съдържат подробна информация за качеството и процеса на производство на продукта.

Печени пармезанови сладки картофи и хрупкави тиквички с млечен дип (ВИДЕО)

Купувачите няма да ядат този вграден етикет, защото кората по принцип се изрязва. Специалисти се пошегуваха, че това е като своеобразна лична карта на пармезана.

„Поставяме тези чипове по време на етапа на производство. Големината на един чип е по-малка от тази на зрънце сол, като малка точица е и почти невъзможно да се забележи с просто око. Той ще бъде вграден в най-горния слой, който е част от кората на сиренето. Със специален четец ще можем да проследим подробно къде е била произведена питата, откъде е взето млякото, както и цялата информация до две години след края на процеса по приготвяне на продукта”, съобщи Рикардо Десерти, директор на компания за производство на сирена.

Учени: Сушата може да причини недостиг на пармезан

Редактор: Камена Георгиева