Той е първият от 10 г. насам

Южна Корея демонстрира арсенал от модерни оръжия на военен парад днес, като по време на първото подобно събитие от десетилетие насам по улиците на мократа от дъжд столица преминаха танкове и ракети, съобщи CNN

Парадът, организиран по случай 75-ия Ден на въоръжените сили, посветен на създаването на въоръжените сили на страната, се провежда на фона на нарастващото напрежение на Корейския полуостров, като Южна Корея се сближава със САЩ и Япония срещу заплахата от ускоряващата се оръжейна програма на Северна Корея.

Южна Корея е рекордьор по осиновени деца в чужбина

Събитието започна сутринта с церемонии и изпълнения във военновъздушната база в Сеул, където президентът Юн Сук Йол произнесе реч, в която предупреди Пхенян да не използва никога ядрено оръжие.

Следобед последва парад - първият за Южна Корея от 2013 г. насам - с войски и военна техника, които преминаха през центъра на Сеул, покрай кметството и историческия площад Гвангвамун. 

По данни на Министерството на националната отбрана по време на събитието са марширували няколко хиляди южнокорейски войници и над 300 американски военнослужещи. Други изпълнения включваха военен оркестър, знаменосци и талисмани от всяка военна част.

На изложението беше представено разнообразно местно оборудване, включващо безпилотни апарати, танкове и бронетранспортьори. Войниците в превозните средства махаха на тълпата, докато минаваха покрай тях; на няколко от тях беше закачено южнокорейското знаме.

Най-малко една жертва на тропическата буря "Ханун" в Южна Корея (ВИДЕО)