Опозицията в лицето на “Възраждане”, БСП и ИТН гласува “против”

След 3-часов остър дебат в пленарната зала споразумението, което беше подписано вчера между властта политици и протестиращи, беше одобрено и от Народното събрание. Докато се стигне дотук беше предшествано и от скандали. Опозицията обвини управляващите, че унищожава енергийния сектор и не защитават интересите на протестиращите, определиха споразумението като срамно и прах в очите на хората.

Дебатът се проведе пред погледите на премиера Николай Денков и министъра на енергетиката румен Радев. Според премиера темата е била политизирана, а в залата са се чули откровени лъжи и просташки подмятания.

От опозицията атакуваха властта. „За нас това представлява смъртната присъда на българската енергетика. По отношение на хората пълен прах в очите им и лицемерие”, коментира Корнелия Нинова.

„Стойността на ТЕЦ-овете, на залежите, на мините капиталово струват десетки милиарди. На нас ще ни дадат евентуално 4 млрд. лв., но ако изпълним определени условия”, твърди Костадин Костадинов.

Премиерът: Нямам основание да искам оставката на енергийния министър

 От ИТН обвиниха КНСБ, че са предали протестиращите и върнаха лентата към вчерашните преговори.

„Ще бъде справедливо разпределено краденето между управляващата сглобка. Това е изводът от вчерашния ден. Няма коалиция, има еднолично управление на Пеевски. Всички останали са придатъци, а най-жалката мъжката секретарка на Пеевски е Денков”, коментира Тошко Йорданов.

„Г-н Йорданов, аз оставам без думи от речника, който използвате от тази трибуна”, обясни Васил Стефанов от ПП-ДБ.

В защита на споразумението излязоха и от ГЕРБ- СДС.

„Хората стоят на улицата, защото искат решения. Решенията, за които говорите тук, ги донесоха те”, твърди Маноил Манев от ГЕРБ-СДС.

Дебатът в залата се проведе в присъствието на премиера и министъра на енергетиката. След като изслушаха критиките отговориха.

„С това споразумение се постига максималното, което е възможно при обстоятелствата, в които работим. Да, трудни, но възможни и изпълними ангажименти”, категоричен бе енергийният министър Румен Радев.

„Този разговор беше политизиран, този разговор беше изпълнен с неистини и откровени лъжи, беше допълнен и с откровени простащини”, категоричен е Денков.

Последва 15-минутна почивка, а след нея дойде и гласуването. Документът беше приет с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

„Да благодаря на всички партии, които подкрепиха и дано хората са доволни”, каза Делян Пеевски.

 

Напрежението в парламента обаче остава. Партиите, подкрепящи кабинета, отправиха закана - да следят стриктно за изпълнението на поетия ангажимент и преговорите с европейската комисия. 

Постави се и въпросът изпълними ли са задачите в подписаното споразумение.

„Трудни са за изпълнение, но все пак, са изпълними”, твърди енергийният министър Румен Радев.
„Премиерът Николай Денков е отговорен. Всичко, което приемем да бъде договорено с Брюксел. И, ако сега министърът ще казва, че това не е изпълнимо, да дойде да го каже на трибуната и да гласувам против”, каза Бойко Борисов.

„Ако той вчера се е подписал по нещо, което е неизпълнимо, веднага ще му искаме оставката”, категоричен е Делян Пеевски.

„Трудно, но изпълнимо, е правилният израз. В момента няма защо да му искам оставката”, поясни Николай Денков. 

Източник: БГНЕС