Това е изводът на представителите на Комисията по граждански свободи

България напредва по отношение на върховенството на закона, но част от предложените промени в Конституцията могат да доведат до нови зависимости в прокуратурата. Това е изводът на евродепутатите от Комисията по граждански свободи. За пореден път те бяха на посещение в София, за да дадат оценка на напредъка на страната ни.

За разлика от предишни посещения и заключения, Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент отчита, че е свършена работа по отношение на механизма за наблюдение на главния прокурор. Напредъкът обаче може да бъде пропилян, ако част от предложените конституционни промени бъдат приети.

Евродепутати: Отдавна сме изпълнили критериите за Шенген, хоризонтът на приемане е септември

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите Елена Йончева призова прокуратурата да не бъде подвластна на политическо влияние. "Това не е заложено в сегашните промени на Конституцията и е казано много ясно от Венецианската комисия", посочи тя.

"Необходимо е да се намери правилния баланс между независимостта на главния прокурор и неговата отчетност и същевременно да се гарантира, че няма вече риск от политическо влияние, както многократно беше подчертано по време на нашите срещи", посочи София ин’т Велд – председател на делегацията.

От комисията подкрепят отпадането на мониторинга над България. И подчертават, че е свършена работа от последната им визита.

"Мога да кажа, че оставаме предпазливо оптимистични. Виждаме, че има много предизвикателства. Няма гарантирани резултати от процесите, които текат. Но виждаме добра воля, раздвижване на много нива. Определено има ново усещане за доверие и за надеждност, което смятам, че е чудесно", допълни Велд.

Нидерландия следи напредъка в прилагането на върховенството на правото у нас

Извън работата на Комисията, София ин'т Велд даде подкрепа на България за приемането й в Шенген.

"Искам да кажа като нидералндка, че категорично се разграничавам от позицията на страната ми, която блокира България и Румъния от Шенген. Това е позор, срамно е. Няма нищо общо с вас, а е просто местна нидерландска политика", увери тя.

Групата проведе среща и с държавния глава Румен Радев. Те са стигнали до съгласието, че са необходими конкретни резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта. Както и провеждането на разследвания, които да водят до осъдителни присъди.