Това каза анестезиологът и бивш министър на здравеопазването

„Всеки лекар от фронтовата линия да попитате, ще ви каже, че има произведени лекарства от определени компании, които практически действат лошо на пациентите. Това се знае. Оригиналната формула обичайно винаги действа така, както е описано в листовката. Има генерици, които са чудесни и на по-ниска цена. Така или иначе кое лекарство ще се предпише, е преценка на лекуващия лекар”. Това каза в ефира на „Събуди се” анестезиологът и бивш министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Заради електронните рецепти: Хиляди лекарства от паралелен внос са недостъпни за пациентите

Според него здравните специалисти трябва да осигурят нужния софтуер за предписване на електронни рецепти, защото сега, ако те прегледа пулмолог и ти изпише антибиотик, личният лекар е този, който трябва да го изпише. Той е медикът, който ще носи отговорност.  Д-р Ненков е „за” всички лекарства да се изписват по електронен път.

Анестезиологът коментира и зачестилите случаи, в които чрез изкуствен интелект, се използват лицето и гласа му, за да се рекламират медикаменти, които е възможно да са опасни. „Никога няма да участвам в такава реклама. Това е измама”, зарече се лекарят. Самият той е закупил 2 продукта, които е дал на прокуратурата за изследване на съставките.

Целия разговор гледайте във видеото.