Двамата влязоха в словесен сблъсък по време на дебат в Съвета за сигурност

Има опасност болниците в Ивицата Газа да затворят в близките часове заради липса на гориво. Израел прекъсна тока на 7-и октомври и оттогава районът зависи изцяло от генератори. На този фон, израелският външен министър поиска оставката на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

„Ако Израел не допусне гориво в Газа, какво да правим ние с хората, които са в интензивното и на механична вентилация? Да я спрем ли? А с неонатологията и с малките бебета какво да правим? Имаме 130 новородени”, обясни д-р Маруан Абу Сада, ръководител на отделението по хирургия в болница „Ал Шифа”.

През последните часове от Египет са влезли осем камиона с вода, храна и лекарства. Според ООН обаче са необходими поне 100 камиона дневно.

„Евакуираха ни от Северна Газа и сега сме в Хан Юнис. Казаха, че е безопасно, че ще ни е удобно, но не е. Нямаме вода, нямаме храна, нищо. Успяваме да изядем по едно парче хляб за целия ден”, коментира Джамал Хасан, жител на Газа.

Освободена заложничка на „Хамас”: Минах през ада (ВИДЕО+СНИМКИ)

Войната в Близкия изток скара генералният секретар на световната организация с израелския външен министър, който отмени планираната двустранна среща.

„Важно е да признаем, че атаките на „Хамас” не са били извършени във вакуум. Палестинският народ е подложен на 56-годишна задушаваща окупация. Той е свидетел как земята му е постоянно поглъщана от селища и измъчвана от насилие. Икономиката му е задушена, хората му са разселени, а домовете им – разрушени”, Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН.

Все пак Гутериш, подчерта, че недоволството на палестинския народ не може да оправдае ужасяващите атаки на „Хамас”.

„Г-н генерален секретар, ООН е създадена, за да предотвратява жестокости като тези, които „Хамас” извърши. Но ООН се проваля. И Вие, г-н генерален секретар, загубихте всякакъв морал и безпристрастност, защото когато казвате тези ужасни думи, че тези отвратителни нападения не са се случили във вакуум, вие толерирате тероризма. И като толерирате тероризма, вие оправдавате тероризма. Мисля, че генералният секретар трябва да подаде оставка”, твърди министърът на външните работи на Израел Ели Коен.

Израел обяви, че ще откаже визи на високопоставени лица от ООН, като вече ръководителят на хуманитарните мисии не е бил допуснат да влезе в страната.

ВСИЧКО ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И ПАЛЕСТИНА ЧЕТЕТЕ ТУК