Сунак смени вътрешния министър, назначи бивш премиер на поста

Трусове във властта във Великобритания. Премиерът Риши Сунак уволни министъра на вътрешните работи и изненадващо назначи на нейно място външния министър Джеймс Клевърли.

Британският вътрешен министър е уволнен

Изненадата стана още по-голяма, след като за ръководител на британската дипломация беше определен бившият министър-председател Дейвид Камерън. Оставки подадоха още няколко министри, а други бяха уволнени.

Дейвид Камерън е назначен за външен министър на Великобритания 

Вътрешният министър Суела Брейверман се прости с поста си след като в статия във вестник „Таймс” обвини полицията в "двойни стандарти". Тя намекна, че органите на реда били строги към демонстрантите, подкрепящи Израел, но толерирали пропалестинските протестиращи. В началото на годината Брейверман беше подложена на остри критики заради спорен законопроект, според който бежанци, прекосили на лодки Ламанша, ще бъдат връщани с еднопосочен билет.

„Те няма да спрат да идват тук, докато светът не разбере, че ако влязат във Великобритания незаконно, ще бъдат задържани и бързо изведени. Върнати обратно в страната им, ако тя е безопасна, или в безопасна трета страна, като Руанда”, каза Суела Брейверман на 7 март 2023.

На мястото на Брейвман, премиерът Риши Сунак назначи досегашния външен министър Джеймс Клевърли.

СРЕЩУ НЕЛЕГАЛНИТЕ МИГРАНТИ: България засилва взаимодействието си с Великобритания

„Като министър на вътрешните работи съм абсолютно решен да спра пристигащите с лодки, както обещах, но и да гарантирам, че гражданите ще се чувстват сигурни и спокойни на улицата, в ежедневието си, знаейки, че правителството е тук, за да ги защити”, обясни Джеймс Клевърли.

И ако отстраняването на Суела Брейверман не се оказа голяма изненада във Великобритания, то назначаването на премиера-консерватор от 2010-та до 2016-та Дейвид Камерън за външен министър предизвика шок в Консервативната партия. Именно по време на мандата на Дейвид Камерън Великобритания реши да напусне Европейския съюз.

„Вярвам, че сме по-силни, по-сигурни и в по-добро положение в един реформиран Европейски съюз, и затова ще водя кампания с цялото си сърце и душа, за да убедя британския народ да остане в реформирания Европейски съюз, който осигурихме днес”, заяви Дейвид Камерън.

На „Даунинг” Стрийт Камерън беше посрещнат от главния ловец на мишки на Обединеното кралство, котарака Лари, който той лично осинови през 2011-та докато беше премиер. От тогава той е от малцината постоянни обитатели на резиденцията и е сменил петима британски министър-председатели.

Британският министър по въпросите на имиграцията инспектира границата ни с Турция