Гости в "Твоят ден" - Румен Дунев и Пламен Донев

Мащабна данъчна измама за 6 милиона лева разкриха при спецоперация МВР, прокуратурата и Агенцията по приходите. Измамата ставала чрез внос и продажба на луксозни лизингови коли от Западна Европа. В нея участвали поредица "кухи" фирми и счетоводни къщи.

Става дума за престъпление, тъй като от бюджета се източва ДДС. Счетоводителят може да е или да не е запознат, но лицето, което винаги присъства в такава схема, е служител на данъчната администрация, чиято роля е да предпази схемата от ранно откриване. Това каза Пламен Донев, член на Съвета по данъчна методология към ИДЕС, в студиото на „Твоят ден“ по  NOVA NEWS.

Разкриха мащабна схема за данъчни измами с луксозни коли, ощетила бюджета с над 6 млн. лв.

„Кухите“ фирми са такива, които декларират ДДС-то, но не го внасят, а друга фирма тегли данъчен кредит, което е източване на пари от бюджета, допълни той. Тези престъпни схеми могат да съществуват във всякакви индустрии, посочи Донев.

В момента се борим с 1% от общата щета, другите 99% не ги докосваме, заяви той. Донев посочи, че такива измами съществуват и в Западна Европа, а България е сред първите места по подобни действия.

Румен Дунев, автомобилен състезател и председател на Българската федерация по автомобилен спорт, каза че голяма част от фирмите, които внасят автомобили по коректния начин, остават ощетени от намесата на държавата, защото колите им са с 20% по-скъпи на пазара. Дунев посочи, че има пробив и в застрахователните оценки. 

Повече от разговора гледайте във видеото.