По думите му когато имаш такава уникална възможност, отиваш, за да кажеш нещо

Речта на Денков пред ЕП беше нормална, почти нищо няма за нея в европейските медии. Когато имаш такава уникална възможност, отиваш, за да кажеш нещо, а не за да повториш неща, които всички говорят. Липсва ми българска инициатива, нещо, с което да сме характерни и да увлечем другите държави. Това заяви бившият министър на външните работи Ивайло Калфин за "Твоят ден". 

Денков пред ЕП: Моята родина е обект на руски апетити и хибридни атаки

По думите му преди години България е имала различни инициативи. "Българският премиер говори пред ЕП за пръв път от 5 години, това е рядка възможност, която трябва да ни прави горди. В региона имаме много силен глас, но тепърва се говори и за пренареждане на евроинституциите. Липсва ми заявяване на позицията на България през последните години. Продължаваме да се молим да ни приемат в Шенген, така не се водят европейски политики", смята той.

Според него изборите в Нидерландия са спечелени от крайнодясна националистическа партия, което няма да направи по-лесно приемането ни в Шенген. "Въпросът е България да има самочувствие да е свързана с нещо и да твърди, че с европейските си политики може да определя бъдещето на ЕС. Това не се вижда въобще в българските позиции в последните години. Проблемите в Шенген идват от вътрешните държави, не може да се очаква от външните граници сами да опазят мигрантския натиск. Ще има реформа в пространството за свободно движение. ЕС е голяма машина за преговори, а участвайки в тях, България би могла да защити позиции, дори когато става дума за важни за Австрия и Нидерландия въпроси", заяви Калфин.

Целия разговор гледайте във видеото.