Как Мария Тереза Монтаня се справя с психическата травма от отвличането си

Мария Тереза Монтаня е разследващ журналист от 30 години. Тя отразява основно корупционни скандали и новини, свързани с политика и правителствените власти в Мексико. Живее и работи в град Толука. Нейните разследвания предизвикват и много недоволство и тя го разбира по трудния начин, разказва Voice of America. През август 2021 трима въоръжени мъже отвличат Мария.

Взимат ѝ техниката и тефтерите, в които си води записки. Три часа похитителите я заплашват, а накрая с опрян в челото пистолет я карат да изтегли всичките си спестявания от различни банкомати и да им даде парите. Накрая я пускат със заръката: Не съобщавай в полицията за отвличането.

В ЕС журналистите най-често са съдени от политици

"Толкова се страхувах, че напуснах страната, защото те заплашиха да ме убият", разказва Мария Тереза Монтаня, която прекарва няколко месеца извън родината си.

Преживяното от нея не е прецедент - през ноември само в южния щат Гуереро трима журналисти са били отвлечени и държани за заложници дни наред.

Мексико е една от държавите, в които упражняването на журналистическата професия е най-рисково и опасно за живота и здравето на представителите на медиите. През 2022 г. най-малко 67 журналисти са убити, сочат данните на американския Комитет за защита на журналистите. 95% от престъпленията срещу медиите в Мексико остават неразкрити и ненаказани.

Журналистите в страната са мишена на наркокартелите и организирани криминални групировки, които са готови да използват екстремни форми на насилие, за да защитят интересите си. Към тях се допълват и различни официални представители на държавни институции на пропитата от корупция страна, които също опитват да осуетяват журналистическите разследвания.

Изчезнали жени в Мексико бяха открити изгорени

Независимо от заплахите, Мария Тереза Монтаня все пак се обръща към полицията и получава охрана. И въпреки това тя продължава да се чувства несигурна. "Накарах децата ми да напуснат Мексико и да живеят извън страната", споделя тя. "След отвличането изпаднах в дълбока депресия. Имаше моменти, в които не можех дори да стана от леглото и бях убедена, че няма да мога да продължа напред", спомня си мексиканката.

В крайна сметка тя осъзнава, че има дълг към свободата на словото и към истината, които я измъкват от бездната на депресията. "След отвличането мислех, че съм приключила с журналистката. Осъзнах обаче, че тя е моето призвание. Имам собствен уебсайт, в който колегите ми ме чакаха и трябваше да се върна. Исках да довърша онова, което съм започнала", каза журналистката Мария Тереза Монтаня пред Voice of America.

Източник: dariknews.bg