"БНБ няма да е арбитър в тези взаимоотношения", обясни бившият финансов министър

Битката за бюджета на държавата е в разгара си. Президентът Румен Радев поиска от парламента „да озапти” финансовия министър Асен Василев. Депутатите действително отхвърлиха много предложения от проектобюджета. Критики дойдоха и от Българската народна банка. В рубриката „Срещу течението” в предаването „На фокус” Евгений Генчев разговаря с подуправителя на БНБ Петър Чобанов.

Стоянов: Голяма част от проблемите в България са на база на бюджета, който Василев направи за 2022 г.

„БНБ традиционно подхожда консервативно към публичните финанси от гледна точка на това че, намирайки се в режим на валутен борд, трябва и публичните финанси да са в добра форма, и действията, които БНБ предприема, да дават резултати. Има правила, те са национални, те са европейски, не случайно са измислени. Нормално е бюджетът да е с по-нисък дефицит. Желателно беше да има поне някакво намаление на дефицита”. Това заяви подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Хубаво е, че българската икономика се адаптира, имаме нарастване на доходите през последните години, каза той.

Запитан разумно ли е да се вземат големи заеми през следващите години, той отговори, че зависи за какво човек ще ги използва и дали има доходите да ги изплати. За държавата той каза: „всяко следващо увеличение на заемите, създава риска да не може да ги обслужваме. Призоваваме за по-малко заеми”, обясни финансистът. 

Денков: Очаквам държавният бюджет да бъде приет навреме

В отговор на въпрос дали е вярно, че се предвижда продажбата на земя, той каза: „Да оставим властите да се разберат помежду си, БНБ няма да е арбитър в тези взаимоотношения. Да се простираме според чергата си”.

По повод информационната кампания за еврозоната, Чобанов каза: „В момента, в който вземат решение, че България ще влезе в еврозоната, 30 дни след това в магазините ще трябва да бъдат публикувани и двете цени”.

Управителят на БНБ: Бюджет 2024 създава предпоставки за дисбаланс в икономиката