През следващите дни се очаква в пленарната зала да бъдат обсъдени данъчните закони

Премиерът Николай Денков изрази мнение, че бюджетът ще бъде приет навреме. В същото време лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постави въпроса дали да останат в правителството. 

Правителството си върши работата и изпълнява заложените в програмата цели, това заяви премиерът Николай Денков. Но бъдещето на кабинета беше поставено на масата. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че сглобката е паянтова, но трябва да бъде отчетено и какво е направено до момента за страната. По думите му България има реален шанс за влизане в Шенген и Еврозоната, а дерогацията за руски петрол ще отпадне през март.

БЪДЕЩЕТО НА КАБИНЕТА: Темите, които могат да разделят мнозинството в парламента

През следващите дни се очаква в пленарната зала да бъдат обсъдени данъчните закони и бюджетът, а премиерът Николай Денков очаква план-сметката на държавата да бъде приета в срок.
"Съвсем нормално е когато се обсъжда бюджетът да има различни предложения, но очаквам той да бъде приет навреме и да бъде балансиран, такъв какъвто е подготвен", заяви Денков. 

В бюджета за 2024 г. финансовият министър заложи 3% дефицит, което е около 6 млрд. лв. преразход. Според подуправителя на БНБ Петър Чобанов обаче държавата трябва да харчи толкова, колкото изкарва.

"Желателно беше да има някакво намаление на дефицита с по половин процент на година, но да се вижда, че се прави усилие в тази посока. Но философията на бюджета явно е различна, философията на бюджетите, в които участва Асен Василев явно е такава", посочи Петър Чобанов, подуправител на БНБ. 

На този фон в седмица на политически трусове и разговори на висок тон лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов попита актива на партията да останат ли във властта. "Всяка една от партиите може още утре да разруши правителството, ако вие ми кажете днес то няма да съществува, искате ли го? Пет пъти го правихме", категоричен бе той.

Стоянов: Голяма част от проблемите в България са на база на бюджета, който Василев направи за 2022 г.

Но отчете, че въпреки че ГЕРБ понася щети в некоалицията, предсрочни избори на този етап са безсмислени и цитира социологическо проучване. "Не ти дават никакво по-различно от днешно време управление ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС. Местните избори ви го доказаха", добави Борисов.

"Правителството си гледа работата, изпълнява си програмата, както и друг път съм казвал ако има спорове - те са в НС, ние си гледаме работата и предпочитам да не ни се пречи", отбеляза Денков.